Stichting Hoochhoutwout biedt u het heden en het verleden van de (vroegere) gemeente Hoogwoud (Hoogwoud, Aartswoud, De Langereis, De Gouwe, De Weere). De Stichting Hoochhoutwout heeft als doelstelling om de (vroegere) gemeente Hoogwoud in al haar facetten te belichten.

Walvisbotten aan de Gouwe

Door Co de Rijcke

Walvisbotten zijn aangetroffen in de grond van de fam. Slagter aan de Gouwe. Klaas Slagter stuitte op ‘iets zwaars’ tijdens ploegwerkzaamheden. Omdat Aartswoud en de Gouwe, voor de inpoldering van de Wieringermeer en de aanleg van de Afsluitdijk, dicht bij open zeewater lagen zijn daar activiteiten rond de walvisvaart geweest. De met de hand uitgegraven botten, groten stukken haak en een wervel stonden rechtop in de grond, wat kan duiden op een schuurpaal of hekpalen. Klaas bracht de gevonden botten naar Co de Rijcke die zeer geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Gouwe en ‘alles’ van de boerderij in het bijzonder. Hij gaat proberen de delen aan elkaar te passen zocht vervolgens een goede bestemming voor de vondsten.

De walvisvaarders van West-Friesland kenden een bloeiende periode tussen 1683 en 1720. Veel schepen gingen vanaf Aartswoud, Medeblik en Hoorn op walvisjacht en haringvisserij. De gezagvoerders kwamen vaak van het platteland. In Aartswoud lagen bij de in 1883 gesloopte kerk, veel grafzerken met afbeeldingen van koopvaardijschepen.

Op de boerderij van de familie de Rijcke-Glas aan de Gouwe is een gevelsteen van een tweemaster zeilschip uit 1671 te zien en in de tuin staat een walviskaak. De vondst is niet uniek, maar de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek vond het zo interessant om de vondsten aan de Gouwe historisch in kaart te brengen omdat er praktisch geen beenderen meer worden gevonden.

 

 Website designed and build by

deanluma logo shade xsmall