Wehrmacht soldaten in West-Friesland
Door Bep de Haan
Uit een verslag van de raadsvergadering van oktober 1943 van de toenmalige gemeente Spanbroek lezen wij, dat er in de periode:10 juli, 23 augustus, 1943 in de O.L.School en het lesgeven werd verplaatst naar een lokaal in café “Het Kromhout” en naar de raadszaal van het gemeentehuis van Opmeer. Gesproken wordt over de inkwartiering van Duitse Wehrmacht soldaten.
Maar ook in de herfst van 1942 is er spraken van Wehrmacht soldaten die gelegerd zijn in diverse dorpen van West-Friesland. De scholen worden gevorderd en moeten dienen als onderdak voor de militairen in de lagere rangen. De officieren krijgen onderdak aangeboden bij inwoners van de dorpen die beschikken over een wat grotere behuizing. In Obdam worden er drie woonhuizen gevorderd waarin “de staf” haar intrek nam.
Uit een bewaard gebleven brief van november 1942 kunnen we lezen dat in november de Duitsers hun intrek namen in Spanbroek en dat ook De Weere, Wognum, Abbekerk en Obdam inkwartiering kregen van Duitse soldaten. De bedoelde brief is geschreven door Afra Appel en gericht aan haar broer Cor die op dat moment tewerkgesteld is in Duitsland. Het verhaal over zijn belevenissen en vlucht uit Duitsland zijn in de eerste uitgaven van de stichting Hoochhoutwout van 1995 beschreven.
Cor Appel 18 jaar
Opmerkelijk is wel de wijze waarop men omgaat met “de bezetter”. In 1942 is er nog geen sprake van echte vijandigheid, met name tegenover de gewone soldaat. In die dagen kon niemand nog maar vermoeden welke verschrikkingen er nog te verwachten waren. Iedereen ging er vanuit dat alles snel ten einde zou zijn. Dat heeft niet zo mogen zijn.