Herenweg 11 in oude luister hersteld
Door Bep de Haan-Appel
Dit karakteristieke pand is getekend door gemeentearchitect Vlaming en gebouwd in het jaar 1915 door de plaatselijke aannemer. Opdrachtgever was P. Stroet, veehouder aan de Pade (nu Koningspade 8) waar de boerderij heeft gestaan van de familie W. Schilder die in 1990 door brand verloren is gegaan.
Stroet gaf opdracht om een renteniershuis te bouwen aan het Zuideinde (nu Herenweg). Zijn land liep vanaf de Pade tot aan het Zuideinde, dus hij kon bouwen op eigen grond. Het was in die tijd heel gebruikelijk om dicht bij de kerk te gaan wonen. Men had de gelegenheid alle dagen de kerk te bezoeken en ook als men slechter ter been werd was de afstand te overbruggen.
Architect Vlaming liet zich in zijn ontwerpen inspireren door De Amsterdamse school. Aan de kantelen die zijn aangebracht aan de voorgevel, herkent men de stijl van Vlaming. Die vindt u ook terug in de huizen Middelweg nummer 10 en Spanbroekerweg nummer 140. De dunne kantelen hadden als nadeel, dat ze bij het verstrijken van de tijd los konden gaan zitten. Daardoor bestond het gevaar dat ze eraf waaiden, wat een risico vormde voor de bewoners. In de jaren zeventig heeft de toenmalige eigenaar Dirk Schouten aan aannemersbedrijf Gebr. de Boer opdracht gegeven de kantelen te verwijderen en het geheel af te werken met een betonnen rollaag. Fraai stond het beslist niet, maar het was wel veiliger.
In 1991 werd de familie C. de Haan eigenaar van het pand. Ze betreurden dat de kantelen ooit waren verwijderd en zetten het terugbrengen in de oorspronkelijke staat op hun verlanglijstje. In oktober 2006 was het zover, en kreeg het huis zijn kantelen weer terug. Hopelijk zal het pand nog heel lang zijn fraaie uitstraling behouden.