Stichting Hoochhoutwout biedt u het heden en het verleden van de (vroegere) gemeente Hoogwoud (Hoogwoud, Aartswoud, De Langereis, De Gouwe, De Weere). De Stichting Hoochhoutwout heeft als doelstelling om de (vroegere) gemeente Hoogwoud in al haar facetten te belichten.

Voor U Geknipt!

Door Bernd Ooijevaar

De laatste jaren verschijnen er al meer gedigitaliseerde kranten op diverse websites. Voor de geschiedvorser een rijke bron van allerhande informatie. Van grappig tot schokkend , van vermakelijk tot informatief.  Onder de titel “Voor u geknipt” volgt in dit jaarboek een selectie van allerhande knipsels uit 1920.

Hooisteken

Schager Courant 18 december 1920. Een hooisteker was een wettig aangestelde functionaris die in de potentiële hooibroeiperiode onderzoek deed of er ergens gevaar op hooibroei was in de wijk waar hij was aangesteld. Aanvankelijk met een ijzeren staaf, maar later ook met een thermometer, werd de warmte binnenin een hooiberg gemeten. Bij een te hoge temperatuur trof men de nodige maatregelen.

Slager Davidzon

Schager Courant 2 september 1920. “Daar is vlees in de kuip”. Schapenvlees is vet en wordt vanwege haar olieachtige smaak maar mondjesmaat gegeten. Het lam, tot een jaar oud en minder vet, wordt daarentegen als delicatesse beschouwd.  Het schapenvet werd overigens duur betaald. Tegenwoordig zit slagerij Schouten in het pand van Davidzon.

Rooker

Schager Courant 28 december 1920. Jan Rooker, geboren te Hoogwoud omstreeks 1843. Hij was de zoon van Jan Rooker en Antje Smit en trouwde in 1868 met Geertje Koorn (dochter van Dirk Koorn en Grietje Zijp). De naam Rooker komen we al in de vroege 18e eeuw tegen aan het Noordeinde (Herenweg) te Hoogwoud.

Schimmel en Schimmel?

Schager Courant 3 mei 1921. Van kleermaker en barbier Jan Schimmel is ons weinig bekend. We weten dat hij  omstreeks  1870 te Baarn werd geboren. Hij was gehuwd met Grietje Groen uit Harenkarspel en het echtpaar woonde in ieder geval rond 1896 in Hoogwoud. Schimmel overleed in Zaandam in 1935. Schager Courant 20 januari 1920. Van enige verwantschap met bakker Jan Schimmel is nog niets gebleken. Vermoedelijk betreft het hier twee verschillende personen.

 

 

Voetballen

Schager Courant 3 augustus 1920 (winst) en 19 oktober 1920 (verlies): Soms zit het mee en soms zit het tegen. Het schijnt dat het voetbalveld van HFC (Hoogwoudse Football Club) op de hoek van de Koningspade en de Westerboekelweg was gelegen, waar tegenwoordig ongeveer de Aldi staat.

Predikant aangesteld

Algemeen Handelsblad 20 mei 1920. In de vroege 14e eeuw was het de graaf van Holland die een nieuwe pastoor alias paap aanstelde in de parochiekerk van Hoogwoud. Na 1429 kwam dit recht, het zogenaamde collatierecht, in handen van de heren van Hoogwoud. In 1572 bevestigden  zij de eerste predikant van Hoogwoud in zijn functie. Van dit recht van ‘beroepen’ nam C.R. van Lelyveld een kleine 350 jaar later definitief afstand.

Omkoping

Schager Courant 10 juni 1920. Een klein vergrijp kan leiden tot een fikse boete! Een pop is straatjargon (Bargoens) voor een gulden.

Grote Opruiming te Aartswoud

Schager Courant 21 februari 1920. Altijd aardig om eens te kijken wat iemand zoal in huis heeft. In dit geval is het boelhuis bij P. Schekkerman.

Geen loonsverhoging maar bezuiniging

Algemeen Handelsblad 23 januari 1920. Heel actueel. Het verschil tussen rijk en arm mag niet te groot worden! Op 2 november 1921 waren de salarissen door het gemeentebestuur vervolgens behoorlijk verlaagd; het jaarsalaris van de burgemeester was teruggebracht van 2500 naar 2000 gulden, de ontvanger van 1400 naar 1000 gulden en het presentiegeld van raadsleden van 4 naar 2,50 gulden.

Lappiespoepen

Schager Courant 25 september 1920. Dat Duitse migranten goed waren in kleding en stoffen is algemeen bekend door o.a. winkelketen C&A ofwel Clemens en August Brenninkmeijer.  Herman Bernard Lenghaus was een Duitse migrant uit Hannover en vestigde zich in Hoogwoud in de voormalige kolfbaan van de Witte Valk (thans tandartspraktijk Bartels). Concurrentie moet er wel zijn geweest met Habermann (tegenover de huidige supermarkt de Spar) en de manufacturenzaak van Swan aan het Zuideinde tegenover de RK kerk. De familie Swan stamt in vrouwelijke lijn af van de eerder genoemde Brenninkmeijers.

Warme voetjes

Schager Courant 4 maart 1920. “Ze zitten er warmpjes bij”. Het kon in de winter behoorlijk koud zijn in de klas! Een fraai staaltje van (armen-)zorg die toen nog praktisch en betaalbaar was.

Rassenhaat

Schager Courant 31 januari 1920. In het café van Bakker aan de dijk speelde deze Alkmaarse toneelvereniging een bijzonder actueel stuk.

 Website designed and build by

deanluma logo shade xsmall