Stichting Hoochhoutwout biedt u het heden en het verleden van de (vroegere) gemeente Hoogwoud (Hoogwoud, Aartswoud, De Langereis, De Gouwe, De Weere). De Stichting Hoochhoutwout heeft als doelstelling om de (vroegere) gemeente Hoogwoud in al haar facetten te belichten.

Voorwoord

Door Ger Rooker

Beste lezers,

De bron is onuitputtelijk: opnieuw een publicatie met verhalen over Hoogwoud, Aartswoud en De Weere. Deze keer in een bijzonder jaar. Het is namelijk 600 jaar geleden, dat Hoogwoud en Aartswoud hun stadsrechten kregen. Natuurlijk besteden wij hieraan aandacht. Ook komt het zegel, dat bij die stadsrechten hoort, aan de orde, en de lindeboom op het wapenschild van Hoogwoud. Wat betekenden die stadsrechten voor Hoogwoud en Aartswoud, hoe kwamen ons zegel en wapen tot stand?

De verhalen worden geschreven door leden van de werkgroep van de Stichting Hoochhoutwout. Voor het gevarieerde aanbod zijn schrijvers nodig met verschillende interesses. We zijn blij dat we nieuwe schrijvers hebben kunnen verwelkomen, maar we zijn nog altijd op zoek naar uitbreiding van onze werkgroep. We hebben veel ideeën en de uitwerking daarvan kost tijd. Zo hebben we onlangs onze website volledig vernieuwd en we hebben ook een mooie facebook-pagina. Zonder hulp kunnen we dit niet verder ontwikkelen.

In deze uitgave hebben we een mooi boeket verhalen kunnen bundelen over onze verschillende dorpen, families, beroepsgroepen en kerkgenootschappen.

Over de katholieke parochie van Hoogwoud-Opmeer, die volgend jaar het 150-jarig bestaan van haar kerkgebouw viert. En over de voorgeschiedenis van de bouw van de kerk van Aartswoud.

Verder vindt u in dit nummer het vervolg van de kroniek van Olfert Schermer, het verhaal over de familie Groot van Herenweg 100 en het vervolg op het verhaal over die andere familie Groot, van de smid.

Bij het schrijven van dit voorwoord lijkt het nog ver weg, maar bij het verschijnen van ons jaarboek gaan we al weer richting de winter. Wat er in een echte winter kan gebeuren, leest u in het verhaal over de winter van 1929 en de ijstocht die de familie Pool in dat jaar maakte. Een reis van Enkhuizen naar Urk met de auto over het ijs van de Zuiderzee. De Afsluitdijk werd pas een jaar later gesloten; de Zuiderzee was dus nog een zoutwaterzee die volledig dichtgevroren was. Een reis van avontuurlijke mensen.

Voor u ligt een boek vol mooie verhalen. Wij wensen u veel leesplezier!

Namens de Stichting Hoochhoutwout, Ger Rooker

 

 

 Website designed and build by

deanluma logo shade xsmall