Stichting Hoochhoutwout biedt u het heden en het verleden van de (vroegere) gemeente Hoogwoud (Hoogwoud, Aartswoud, De Langereis, De Gouwe, De Weere). De Stichting Hoochhoutwout heeft als doelstelling om de (vroegere) gemeente Hoogwoud in al haar facetten te belichten.

Amersfoorters. Deze foto is genomen bij de boerderij van de fam. Bijvoet in de Lagehoek, nu van de fam. Kool. De man die het paard vasthoudt is Cor Bijvoet, die met de pet in de hand is vader Bijvoet. De mevrouw met de donkere jurk + witte kraag, zittend op de wagen is Annie Ursem-Bijvoet. Zittende op de wagen, 2e van rechts, is Nel Pronk-Bijvoet. De Franse Madame E. Leugel ziet u staande op de wagen naast Annie Bijvoet.

 

Ook bij de familie Bijvoet in de Lagehoek werden Amersfoortse evacués ondergebracht. Deze woonden in Amersfoort in de Beekensteinschelaan. De koegang was net schoongemaakt, dus er konden heel wat mensen op de “de lange regel”. Door Sieme Smit (de plaatselijke timmerman) waren houten kribben gemaakt, en bij de familie Kayer waren strozakken genaaid, zodat er voor iedereen een bed was. Zo’n 15 personen waren op de boerderij ondergebracht. Vader en moeder Bijvoet zelf stonden hun slaapkamer af en gingen tijdelijk weer in de bedstee slapen. Onder de gasten bevond zich ook een Franse Madame die in het echtelijk bed mocht slapen. Hoe het met het eten koken is gegaan, weet mevrouw Ursem-Bijvoet zich niet meer te herinneren. Wel weet ze dat haar vader, op een dag, het paard voor de bakwagen heeft gespannen en met enkele gasten uit rijden is gegaan, richting Hoogwoud. In de Lagehoek was niet zo veel te beleven, maar in “de Boekel” was het een drukte van belang. Het leek de Kalverstraat wel in die dagen, vertelde mevrouw Breed. Ook in café “De Witte Valk” waren kostschoolmeisjes ondergebracht. Zij waren afkomstig uit het klooster annex meisjesinternaat “Onze Lieve Vrouw ter Eem”. Samen met de zusters die hen begeleidden, waren zij wel met zo’n 40 personen. Ze sliepen allemaal in de grote zaal, die boven het café was. Het heeft gelukkig niet lang geduurd, verzuchtte mevrouw Breed, want het was natuurlijk vreselijk behelpen. Er was  maar één toilet voor al deze mensen, en ook de familie Breed moest daar gebruik van maken. Net toen men had besloten, om er drie toiletten bij te maken, en de “voeting” was gestort, konden de mensen naar huis terugkeren.

Deze foto is genomen bij het café van de fam. Jo Breed. Links bij de deuren ziet u mevr. Maria Breed-Groot, bij de achterste deuren ziet u mevr. Annie Ligthart-Groot. Op de wagen zit mevr. Nel Pronk-Bijvoet (derde van rechts) en haar vader op de bok. De overige zijn allemaal Amersfoorters.

 Website designed and build by

deanluma logo shade xsmall