Stichting Hoochhoutwout biedt u het heden en het verleden van de (vroegere) gemeente Hoogwoud (Hoogwoud, Aartswoud, De Langereis, De Gouwe, De Weere). De Stichting Hoochhoutwout heeft als doelstelling om de (vroegere) gemeente Hoogwoud in al haar facetten te belichten.

Een neergestorte 'Wellington' in de Kolk van Dussen

Op 12/13 maart 1943, omstreeks 10 uur 's avonds,   kwam   uit  de   richting  van Medemblik een Engelse bommenwerper op   Aartswoud   aan   vliegen.   Tussen Lambertschaag en Aartswoud maakte het toestel een soort glijvlucht, stuiterde over het land en vloog brandend uiteen. Een gedeelte kwam in de sloot terecht, 100 meter achter de boerderij waar wijlen J. Best met zijn ouders woonde. De boerderij stond aan de Westfriese Dijk.

Juist toen de familie Best besloot naar bed te gaan hoorde men een verschrikkelijk gekraak en het leek wel, ondanks de 'verduistering', klaarlichte dag. Vader Best schoot in zijn kleren en was snel ter plaatse. Het was echter niet mogelijk dicht bij het brandende toestel te komen vanwege de hitte. De Duitsers waren er al snel bij en meteen werd het huis doorzocht naar overlevenden.  Volgens J.  Best zou 1 bemanningslid zich hebben kunnen redden en waren er geen mensen meer in het toestel toen het neerstortte. Een andere bron vermeldt dat er 5 bemanningsleden krijgsgevangen werden gemaakt.

Een gesprek met mevr. M. Kos-de Beurs op 15-02-1995 bracht meer aan het licht. Zij wist te vertellen dat er op die bewuste avond, bij haar en wijlen haar echtgenoot Nicolaas Kos een Engelse piloot aan de deur klopte. Hij had een schotwond in de borst en kwam om hulp. Nog diezelfde avond is mevr. M. Kos-de Beurs op haar fiets gestapt en naar het gemeentehuis van Hoogwoud gereden. Daar liep net burgemeester Hoogenboom met een agent. Ze vertelde het verhaal over de Engelsman met zijn verwondingen en kort daarop werd wijlen dokter Pool erbij gehaald. Dokter Pool was toen ongeveer 30 jaar en was in het bezit van een auto; met dit voertuig begaven burgemeester Hoogenboom en dokter Pool zich naar het huis van de fam. Kos aan de Gouwe. Daarna werd  de  'parachutist' naar het Hoogwoudse raadhuis gebracht, maar wat er daarna met hem gebeurd is, is M. Kos-de Beurs niet bekend. Wel waren er volgens haar meer parachutisten waarvan er een bij Nieuwboer op het einde van de Gouwe zat en een aan de Langereis.

 Website designed and build by

deanluma logo shade xsmall