Stichting Hoochhoutwout biedt u het heden en het verleden van de (vroegere) gemeente Hoogwoud (Hoogwoud, Aartswoud, De Langereis, De Gouwe, De Weere). De Stichting Hoochhoutwout heeft als doelstelling om de (vroegere) gemeente Hoogwoud in al haar facetten te belichten.

Interview met de heer Ton Oosterloo over de Centrale Keuken te Opmeer.

In de herfst van 1944 werd ook op het platteland van West-Friesland het voedseltekort al nijpender. In navolging van de grote  steden  begon  men  ook  bij  de Opmeerse zuivelfabriek Aurora met een Centrale Keuken. Daar had men imrners de grote ketels om het voedsel te bereiden en had men de mankracht ervoor.

Aanvankelijk werd er alleen voor Spanbroek en Opmeer gekookt, maar al spoedig kwamen daar Hoogwoud, Obdam en Hensbroek bij. Daarbij voegden zich dagelijks ook nog ± 200 mensen die op zoek waren naar eten. Normaal gesproken ontvingen zij eten in ruil voor hun linnengoed of hun sieraden. Wilden zij echter in aanmerking komen voor een gratis maaltijd van de Centrale Keuken, dan moesten zij slechts zelf zorgen voor een pannetje. Degene die het  wisten, zorgden er wel voor dat ze er een bij zich hadden en die het niet wisten - nou, die leenden er gewoon een bij de buren van Aurora.  De etenswaren die bij Aurora gekookt waren werden voor de bewoners van bovengenoemde dorpen gedistribueerd via de plaatselijke slagers.De heer Ton Oosterloo in zijn functie van tweede  assistent-directeur  runde  deze Centrale Keuken. Als bijzonderheid mag wel even worden vermeld, dat deze Ton Oosterloo op 10 mei 1940 is getrouwd. De trouwpartij was in Friesland en het huis stond klaar in Opmeer. Om die dag over de Afsluitdijk te komen, was een avontuur op zich.

Om aan voedselvoorraden te komen, was beslist niet makkelijk. Het bemachtigen van bieten, uien en wortelen - dat ging allemaal nog wel, maar van aardappelen en peulvruchten was veel moeilijker. Via de pastoor van Spanbroek werd nog wel eens voedsel gebracht. Als de pastoor er achter kwam, dat een boer in de "zwarte handel" zat, kreeg deze bij wijze van penitentie als opdracht, voedsel naar Aurora te brengen. Melk om pap te maken, was er ook altijd wel. Maar er moest iets door: dan pas kon je het pap noemen. Daarvoor moest je vaak heel vindingrijk zijn. Er was ook een "logboekje" waarin soms op heel humoristische wijze verslag werd gedaan.  Helaas is dit logboekje verdwenen.

 

 Aardappelen ophalen voor een gaarkeuken. Deze foto is genomen bij de fam. Davidzon, nu slager Witsen.

Op de wagen Piet Dekker, in de deur Frouwtje Duinker, bij het hek Davidzon met zijn moeder en achter de wagen Jaap Dekker.

 

 Website designed and build by

deanluma logo shade xsmall