Stichting Hoochhoutwout biedt u het heden en het verleden van de (vroegere) gemeente Hoogwoud (Hoogwoud, Aartswoud, De Langereis, De Gouwe, De Weere). De Stichting Hoochhoutwout heeft als doelstelling om de (vroegere) gemeente Hoogwoud in al haar facetten te belichten.

Al snel was de Langereis belangrijk geworden voor de vaart van de zeeschepen van de Zuiderzee, die door de sluizen van Aartswoud hun weg vonden naar Alkmaar. Deze stad had belang bij deze scheepvaart en betaalde mee aan het onderhoud van de sluizen en zeedijk.

Caf De SnipSinds 1876 bestond de beurtvaartdienst Hoogwoud - Alkmaar. De route was Hoogwoud - Nieuwe Niedorp - Alkmaar. Op de hoek van de Langereis en de Westerboekelweg zien we, links op deze foto uit 1905, café De Snip. Het deed dienst als veerhuis. Hier kon men opstappen en werden goederen in- en uitgeladen. De naam van café De Snip herinnert nog aan de tijd van de trekschuit. Een snip was namelijk een soort binnenvaartuig. Het café was van 1899 tot 1905 in handen van Piet Vis. Daarna was het bezit van Lauw Galis (1905 - 1933), Klaas Visser (1933 - 1945), Onne Sieperda (1945 - 1963) en Hendrik van Wilsem Vos (1963 - 1969). In 1970 verloor het café haar functie en werd de complete inventaris bij opbod verkocht. Café De Snip was van 1899 tot die tijd ook de thuishaven van toneelvereniging 'Leren Onze Lust' (L.O.L.). In 1970 kocht Ron Bergmans de totaal uitgewoonde Snip en verbouwde haar tot woonhuis. Thans in 2000 wordt De Snip bewoond door Marie en Peter van der Fluit.

In het huis aan de rechterkant was vanouds de 'schipperij' gevestigd. Dirk Adr. Appel, stamvader van het bekende Hoogwouder geslacht Appel, vestigde zich hier omstreeks 1700 als binnenschipper. Rond 1900 werd het huis bewoond door de fam. Jan Kooij. Kooij was schipper van beroep. Hij ging met de vrachtschuit voornamelijk naar Alkmaar om kaas af te leveren. Kooij is later ook nog melkrijder geweest voor de kaasfabriek van de Langereis 'De Toekomst". De boerderij is ook bewoond door de fam. Kuiper (ook schipper van beroep), maar de bekendste is wel de fam. Dekker, ook wel 'Peterolie' Dekker genoemd vanwege zijn handel in olie. Ook had hij een winkel 'De Kleine Bazar' en verkocht daar potten, pannen en allerlei spul wat men zo dagelijks nodig zou kunnen hebben. Later is dit huis nog bewoond geweest door de fam. Cees Vlaar. Thans in 2000 wordt de boerderij bewoond door twee families te weten de fam. H. Hilhorst en de fam. J. de Klerk. 

 

 

 

 Website designed and build by

deanluma logo shade xsmall